Produkt wysyłamy w ciągu 24h.
Zamówienie realizujemy w ciągu 24 godzin.
Możesz zwrócić produkt w ciągu 14 dni.
Mąka żytnia razowa typ 2000 powstaje w wyniku przemiału pełnego ziarna żyta. Oznacza to, że posiada maksymalną ilość wartości odżywczych zawartych w zbożu. Mąka żytnia razowa to świetna podstawa domowego zakwasu, zdrowych makaronów i ciasta na pierogi. Doskonale nadaje się zwłaszcza do wypieku wartościowego chleba, bułek czy ciasteczek. Mąka żytnia razowa 2000 sprawdzi się też jako składnik fit wypieków, np. ciasta marchewkowego.
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna: 1260kJ/ 301 kcal
Tłuszcz: 2,2g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4g
Węglowodany: 74g
- w tym cukry: 2,5g
Błonnik: 12,8g
Białko: 8,1g
Sól < 0,01g
Przepis na zakwas naturalny - żytni
Składniki :
40 dag razowej mąki żytniej typ 2000, 400 ml wody
Sposób wykonania:
1. 10 dag mąki przeznaczonej na rozczyn wymieszać ze 100 ml ciepłej (ok. 40C) wody, przykryć ściereczką i pozostawić na 24 h w temp. pokojowej ok.25 C
2. Kolejna porcję 10 dag mąki wymieszać ze 100 ml ciepłej wody i dodać do zaczynu z poprzedniej doby (który ma już lekko kwaśny zapach), wymieszać i nakryć ściereczką. Znów pozostawić w temp. pokojowej na ok.24 h
3.Do powstałego zaczynu wmieszać 20 dag mąki roztrzepanej w 200 ml wody o temp. 40C, nakryć ściereczką i pozostawić na kolejne 24 godziny
Gotowy zakwas powinien być od razu użyty do wypieku chleba. Z przygotowanego zaczynu należy ująć dwie porcje po 5 dag i zamrozić, aby można było go użyć do następnych wypieków.
Informacje o bezpieczeństwie produktu Informacje o producencie