Produkt wysyłamy w ciągu 24h.
Zamówienie realizujemy w ciągu 24 godzin.
Możesz zwrócić produkt w ciągu 14 dni.
Mieszanka chlebowa - chleb WIEJSKI ( żytnio-pszenny)
Znakomita mieszanka chlebowa, z której wychodzi chleb powszedni żytnio-pszenny
Składniki :
mąka żytnia 720,mąka pszenna 850, suchy zakwas, sól himalajska różowa oraz osobno zapakowane drożdże
Sposób użycia w automacie :
Do automatu wsypujemy 0,5kg mieszanki, dodajemy 0.3l wody (300 ml, temp. ok 30 C) oraz drożdże suche 2g i uruchamiamy automat na programie podstawowym (ok 3 h)
Sposób użycia sposobem ręcznym (w piekarniku):
Do miski wsypujemy 0,5kg mieszanki, wlewamy 0,30-0,32l letniej wody, dodajemy 15 g drożdży świeżych lub 2g drożdży instant. Wyrabiamy ciasto robotem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 8 minut na szybszych obrotach (ciasto można wyrobić ręcznie). Po wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta przekładamy je do wysmarowanej olejem formy wymiarach ok. 25/11/7cm lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C. Dobrze jest umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne). Po ok.5 minutach od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie. Piec ok. 50-60min.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna1434 kJ / 339 kcal
Tłuszcz 1,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g
Węglowodany 70 g
w tym cukry 2,1 g
Białko 8,7 g
Sól 1,6 g
Błonnik 5 g
Przechowywanie:
W zamkniętym, suchym, chłodnym pomieszczeniu
Z 0,5kg mieszanki otrzymujemy chleb o wadze ok.0,8kg.
(Do naszych mieszanek dołączamy drożdże GRATIS w ilości odpowiedniej do wykonania chleba)
Informacje o bezpieczeństwie produktu Informacje o producencie