The product is shipped within 24 hours.
We complete the order within 24 hours.
You can return the product within 14 days.
Bagietki to rodzaj pieczywa, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać :) Pasują do wszystkiego i są po prostu pyszne! Mimo, iż składają się z niewielu składników, ich wypiek jest dość trudny w warunkach domowych, gdyż wymaga długiej i starannej pielęgnacji ciasta w odpowiednich temperaturach. Po wielu próbach udało nam się opracować recepturę tak, by każdy, nawet bez większego doświadczenia w pieczeniu, mógł upiec bagietki we własnym domu. Dzięki naszej mieszance procedura powstawania właściwego ciasta została skrócona z 2 dni do ok 4 godzin.
Składniki: włoska mąka semolina, mąka słodowa, sól (+ dodatkowo załączone drożdże instant 6g)
Do przygotowania ciasta możemy użyć automatu do chleba:
Wlewamy do foremki automatu 0,3l ciepłej wody (300 ml; temp. ok. 30°C). Dodajemy 15g drożdży świeżych lub 6g drożdży instant. Wsypujemy połowę (ok. 250g) mieszanki na bagietki. Uruchamiamy automat na programie 1h30min- rozczynianie ciasta. Po zakończeniu programu, do tak powstałego zaczynu dodajemy pozostałą część mieszanki (ok. 250g) oraz łyżkę oleju (ok. 15g) i ponownie uruchamiamy automat na programie 1h30min- rozczynianie ciasta. Po zakończeniu programu, wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 równe części, formujemy płaskie długie prostokąty (najlepiej na blasze, na której będą wypiekane), które zawijamy dłuższymi brzegami do środka (uzyskując w ten sposób wałek, z zamkniętym wewnątrz powietrzem), obracamy łączeniem do dołu, smarujemy po wierzchu wodą i lekko nacinamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce (ok. 30 st. C) do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku do 200 st C ok 20-30 min (dobrze jest wytworzyć w piekarniku parę wodną, wstawiając przed pieczeniem metalowe naczynie z wodą).
Sposób przygotowania ręczny:
Do miski wlewamy 0,3l ciepłej wody (300 ml; temp. ok. 30°C) oraz drożdże instant 6g (lub 15g świeżych). Następnie wsypujemy połowę (ok. 250g) mieszanki na bagietki. Wyrabiamy ciasto łyżką lub robotem do chleba przez 20-25min. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 30 st. C) na ok. 1 godz. Do tak powstałego zaczynu dodajemy pozostałą część mieszanki (ok. 250g) oraz łyżkę oleju (ok. 15g) i ponownie wyrabiamy ciasto przez 20-25min. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 30 st. C) na ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 równe części, formujemy płaskie długie prostokąty (najlepiej na blasze, na której będą wypiekane), które zawijamy dłuższymi brzegami do środka (uzyskując w ten sposób wałek, z zamkniętym wewnątrz powietrzem), obracamy łączeniem do dołu, smarujemy po wierzchu wodą i lekko nacinamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce (ok. 30 st. C) do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku do 200 st C ok 20-30 min (dobrze jest wytworzyć w piekarniku parę wodną, wstawiając przed pieczeniem metalowe naczynie z wodą).
Z 0,5kg mieszanki można wykonać 3 bagietki o długości ok. 38cm