The product is shipped within 24 hours.
We complete the order within 24 hours.
You can return the product within 14 days.
Mieszanka chlebowa - chleb ORKISZ CODZIENNY (30%)
Znakomita mieszanka chlebowa, z której wychodzi pyszny chleb orkiszowy.
Składniki :
mąka orkiszowa pełnoziarnista (30%), mąka pszenna, mąka żytnia, suchy zakwas, sól himalajska różowa oraz osobno zapakowane drożdże
Sposób użycia w automacie :
Do automatu wsypujemy 0,75kg mieszanki, dodajemy 0,45l wody (450ml, temp. ok 30 C) oraz drożdże suche 3g i uruchamiamy na programie podstawowym (ok 3 h)
Sposób użycia sposobem ręcznym (w piekarniku) :
Do miski wsypujemy 0,75kg mieszanki, wlewamy 0,48l (480ml) letniej wody (temp. ok 30 C) , dodajemy 22g drożdży świeżych lub 3g drożdży instant. Wyrabiamy ciasto robotem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 8minut na szybszych obrotach (ciasto można wyrobić ręcznie). Po wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta przekładamy je do wysmarowanej olejem formy wymiarach ok. 25/11/7cm lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C. Dobrze jest umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne). Po ok. 5 minutach od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie. Piec ok. 50-60min.
Wartość odżywcza w 100g:
wartość energetyczna - 1438kJ/339kcal
tłuszcz - 1,81g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,39g
węglowodany - 68,27g
- w tym cukry - 2,13g
błonnik - 4,88g
białko - 10,06g
sól - 1,13g
Przechowywanie:
W zamkniętym, suchym, chłodnym pomieszczeniu
Z 0,75kg mieszanki otrzymujemy chleb o wadze ok.1,2kg.
(Do naszych mieszanek dołączamy drożdże GRATIS w ilości odpowiedniej do wykonania chleba)
UWAGA ! W naszych mieszankach sól kuchenną zamieniliśmy na różową sól himalajską bogatą w 84 minerały.
Orkisz jest prastarą odmianą pszenicy. Obecnie obserwujemy powrót
orkiszu do naszej diety. Dodatek mąki orkiszowej do ciasta poprawia
smak i aromat chleba. Codzienne spożywanie chleba z orkiszem poprawia
samopoczucie i korzystnie wpływa na zdrowie.
ZALETY :
- prostota wytwarzania i długa świeżość chleba
- doskonała alternatywa żywieniowa dla osób cierpiących na choroby cywilizacyjne
OPIS :
Mieszanka piekarska pozwalająca na szybkie otrzymanie chleba orkiszowego.
Skład : mąka orkiszowa (30%), mąka pszenna, sól, mąka żytnia, suchy zakwas
Producent : Bogutynmłyn
Data ważności : 6 mcy
Sposób użycia w automacie :
wsypujemy do automatu 0.75 kg mieszanki, dodajemy 0.45
l wody (450 ml, temp. ok 30 C) oraz drożdźe suche 3 g i uruchamiamy na programie podstawowym (ok 3 h)
Sposób użycia w piekarniku :
do miski wsypujemy 750 g mieszanki, wlewamy 0,48 l letniej wody, dodajemy 22 g drożdży świeżych lub 3 g drożdzy instant. Wyrabiamy
ciasto mikserem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 8
minut na szybszych obrotach (ciasto można wyrobić ręcznie). Po
wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym
miejscu na ok. 20 minut. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta
przekładamy je do wysmarowanej olejem formy wymiarach ok. 25/11/7cm
lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60
minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do
piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C. Dobrze jest
umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne). Po ok. 5
minutach od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie.
Z mieszanki otrzymujemy chleb ok. 1.2 kg
(Do naszych mieszanek dołączamy drożdże GRATIS w ilości odpowiedniej do wykonania chleba)
użyta mąka orkiszowa w mieszance to odmiana orkiszu ÖKO-10® SPELT /T. aestivum L. em.
Thell. ssp. spelta (L.) Thell.
ÖKO-10®
Historia uprawy orkiszu ÖKO-10®
/T. aestivum L. em. Thell. ssp. spelta (L.) Thell./ jest bardzo długa
ale podczas ostatnich 70-80 lat nie była wykorzystywana przez
rolników. Nasiona pozostały tylko w roślinnych bankach
genów.
Odmiana ÖKO-10®
wychodowana została z wyselekcjowanego materiału pochodzącego z
banku genów. Hodowle rozpoczęto w roku 1995 a oficjalnie
zarejstrowana została w roku 1998.