Produkt wysyłamy w ciągu 24h.
Zamówienie realizujemy w ciągu 24 godzin.
Możesz zwrócić produkt w ciągu 14 dni.
Mieszanka chlebowa - chleb orkisz ŻURAWINA
Orkisz jest prastarą odmianą pszenicy. Obecnie obserwujemy powrót orkiszu do naszej diety. Codzienne spożywanie chleba z orkiszem polepsza samopoczucie i korzystnie wpływa na zdrowie.
OPIS: Mieszanka piekarska pozwalająca na szybkie i proste otrzymanie chleba orkiszowego o niepowtarzalnym smaku i naturalnie długim okresem świeżości konsumpcyjnej. Doskonała alternatywa żywieniowa dla osób cierpiących na choroby cywilizacyjne.
SKŁAD: mąka orkiszowa ekologiczna całoziarnowa (30%) , mąka pszenna, mąka żytnia, żurawina słodzona cukrem trzcinowym, suchy zakwas, sól himalajska
Sposób użycia w automacie: wlewamy do foremki automatu 0,32l. wody (320ml temp. Ok. 30o C), wsypujemy 0,5 kg mieszanki oraz drożdże instant 2 g i uruchamiamy automat na programie 3h 25 min.
Sposób użycia w piekarniku: do miski wsypujemy 500 g mieszanki, wlewamy 320 ml letniej wody, dodajemy 15 g drożdży świeżych lub 2 g drożdży instant. Wyrabiamy ciasto mikserem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie 8 minut na szybszych obrotach (ciasto można wyrabiać ręcznie). Po wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu na ok. 20 min. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta przekładamy je do wysmarowanej olejem formy o wymiarach ok. 25/11/7 cm lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temp. 210 °C. Dobrze jest umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne). Po ok. 5 min. Od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna 1437 kJ / 339 kcal
Tłuszcz 1,74 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,36 g
Węglowodany 68,1 g
w tym cukry 8,51 g
Białko 10,3 g
Sól 1,01 g
Błonnik 4,87 g
Informacje o bezpieczeństwie produktu Informacje o producencie