Produkt wysyłamy w ciągu 24h.
Zamówienie realizujemy w ciągu 24 godzin.
Możesz zwrócić produkt w ciągu 14 dni.
UWAGA ! W naszych mieszankach sól kuchenną zamieniliśmy na różową sól himalajską bogatą w 84 minerały.
Mieszanka chlebowa - chleb Orkisz Hildegarda
Mieszanka z ziaren orkiszu w czystej niezmodyfikowanej postaci, uprawianych bez używania sztucznych nawozów i chemicznych oprysków. Chleb wytworzony z tak wyjątkowego ziarna posiada niezwykłe walory zdrowotne i smakowe. Delikatny kwaskowy smak oraz subtelny aromat uzyskano w wyniku naturalnej fermentacji orkiszu.
Składniki: (produkty orkiszowe Schwabenkorn – 58%) pełnoziarnista mąka z pszenicy orkiszowej, płatki z pszenicy orkiszowej, ziarna słonecznika, mąka słodowa (z pszenicy), naturalny zakwas z pszenicy orkiszowej, mąka pszenna i żytnia, płatki ziemniaczane, płatki ryżowe, sproszkowany jogurt i maślanka (z mleka), sproszkowane jabłko i białko, kwas jabłkowy, cukier, sól różowa himalajska
(Można także dodać przyprawy św. Hildegardy: płaską łyżeczkę bertramu i galgantu oraz łyżeczkę miodu lub syropu orkiszowego)
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna 1483 kJ / 351 kcal
Tłuszcz 4,72 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,68 g
Węglowodany 63,08 g
w tym cukry 3,26 g
Białko 10,99 g
Sól 1,76 g
Błonnik 6,07 g
Warunki przechowywania: chłodne (6-20° C), suche (wilgotność 40-60%) i przewiewne miejsce w opakowaniu zamkniętym.
Sposób przygotowania w automacie:
Wlewamy do foremki automatu 495 g wody (495 ml; temp. 30° C). Wsypujemy 0,75kg mieszanki Orkisz Hildegarda. Dodajemy 22g drożdży świeżych lub 3 g drożdży instant. Uruchamiamy automat na programie 1h30min- rozczynianie ciasta (po ostatnim zamieszaniu ciasta można wyjąć z automatu przy pomocy łyżki łopatki mieszające). Po zakończeniu tego programu włączamy automat na programie 1h00min- pieczenie (wystarczy 45min pieczenia). Po upieczeniu wyjmujemy gotowy chleb z foremki automatu.
Sposób przygotowania ręczny do pieczenia w piekarniku:
Do miski wsypujemy 0,75kg mieszanki Orkisz Hildegarda. Wlewamy 495 g (495 ml) wody o temp. ok. 30° C. Dodajemy 22g drożdży świeżych lub 3g drożdży instant. Wyrabiamy ciasto robotem przez 8-10min. na wolnych obrotach (ciasto można wyrabiać ręcznie łopatką), temperatura ciasta 27-28° C. Odstawiamy ciasto (przykryte) na 30 min. w ciepłe miejsce (temp. 27-30° C) do wstępnego wyrośnięcia. Przekładamy ciasto do natłuszczonej podłużnej foremki i odstawiamy pod przykryciem jeszcze na ok. 40-50 min. (temp. 27-30° C). Piekarnik nagrzewamy do temp. 210° C (z termoobiegiem 180° C), dobrze jest przed włożeniem foremek z ciastem wytworzyć w piekarniku parę wstawiając naczynie (żaroodporne) z wodą. Wkładamy foremkę z ciastem do piekarnika w połowie wysokości. Po ok. 5min. wyjmujemy naczynie z gorącą wodą. Czas pieczenia ok. 45-50 min. przy stopniowo obniżanej temp. do 150° C.
Wydajność: z 1kg mieszanki otrzymujemy ok. 1,5-1,6 kg doskonałego chleba o delikatnym, aromatycznym miękiszu. Wystudzony chleb można pokroić, zapakować po kilka kromek i zamrozić. Po rozmrożeniu zachowuje wszystkie zalety świeżego.
Informacje o bezpieczeństwie produktu Informacje o producencie