Produkt wysyłamy w ciągu 24h.
Zamówienie realizujemy w ciągu 24 godzin.
Możesz zwrócić produkt w ciągu 14 dni.
Mieszanka chlebowa - chleb HUZAR
Pieczywo o wysokich walorach dietetycznych i zdrowotnych. Wypiekane metodą tradycyjną z mąki żytniej wzbogaconej dodatkiem ziaren siemienia lnianego. Doskonale trafia w gusta wymagających konsumentów.
Składniki :
mąka żytnia, mąka pszenna, śruta żytnia, śruta sojowa, mąka żytnia pełnoziarnista, siemię lniane, mąka pszenna pełnoziarnista, słód żytni , suchy zakwas, sól himalajska różowa
Sposób przygotowania w automacie :
Do automatu wsypujemy 0,5kg mieszanki, dodajemy 0,31l wody (310 ml, temp. ok 30 C) oraz drożdże suche 3g i uruchamiamy na programie podstawowym (ok. 3h)
Sposób przygotowania sposobem ręcznym ( w piekarniku) :
Do miski wsypujemy 0,5kg mieszanki, wlewamy 0,31l (310ml) letniej wody ( temp. ok 30 C) , dodajemy 15g drożdży świeżych lub 3g drożdży instant. Wyrabiamy ciasto robotem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 8 minut na szybszych obrotach (ciasto można wyrobić ręcznie). Po wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta przekładamy je do wysmarowanej olejem formy wymiarach ok. 25/11/7cm lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C. Dobrze jest umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne). Po ok. 5 minutach od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie. Piec ok.50-60min.
Wartość odżywcza w 100g:
wartość energetyczna - 1469kJ/347kcal
tłuszcz - 3,32g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,52g
węglowodany - 65,93g
- w tym cukry - 2,32g
błonnik - 6,06g
białko - 10,40g
sól - 2,14g
Przechowywanie:
W zamkniętym, suchym, chłodnym pomieszczeniu
Z 0,5kg mieszanki otrzymujemy chleb o wadze ok.0,8kg
(Do naszych mieszanek dołączamy drożdże GRATIS w ilości odpowiedniej do wykonania chleba)
Informacje o bezpieczeństwie produktu Informacje o producencie