The product is shipped within 24 hours.
We complete the order within 24 hours.
You can return the product within 14 days.
Mieszanka chlebowa - chleb ORKISZ CEBULOWY
Mieszanka piekarska pozwalająca na szybkie otrzymanie chleba orkiszowego o niepowtarzalnym smaku prażonej cebulki.
Skład:
mąka orkiszowa pełnoziarnista 30% , mąka pszenna, mąka żytnia, cebulka prażona panierowana (10%), suchy zakwas, sól różowa himalajska
Sposób użycia w automacie:
Wsypujemy do automatu 0,75 kg mieszanki dodajemy 0,45l wody (450ml, temp. Ok. 30 °C) oraz drożdże suche 3g, uruchamiamy piekarnik na programie podstawowym (ok. 3 h).
Sposób użycia sposobem ręcznym (w piekarniku):
Do miski wsypujemy 0,75kg mieszanki, wlewamy 0,48l (480ml) letniej wody, dodajemy 22g drożdży świeżych lub 3g drożdży instant. Wyrabiamy ciasto mikserem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie 8 minut na szybszych obrotach (ciasto można wyrabiać ręcznie). Po wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu na ok. 20 min. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta przekładamy je do wysmarowanej olejem formy o wymiarach ok. 25/11/7 cm lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temp. 210 °C. Dobrze jest umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne). Po ok. 5 min. Od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie. Piec ok. 50min.
Wartość odżywcza w 100g:
wartość energetyczna - 1530kJ/362kcal
tłuszcz - 5,64g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 2,17g
węglowodany - 65,70g
- w tym cukry - 3,30g
błonnik - 4,85g
białko - 9,69g
sól - 1,12g
Przechowywanie:
W zamkniętym, suchym, chłodnym pomieszczeniu
Z 0,75kg mieszanki otrzymujemy chleb o wadze ok.1,2kg.
(Do naszych mieszanek dołączamy drożdże GRATIS w ilości odpowiedniej do wykonania chleba)