• Home
  • Mąka orkiszowa
  • Mąka pszenna
  • Mąka specjalistyczna
  • Mąka żytnia
  • Mieszanki chlebowe
  • Dodatki piekarnicze
  • BEZGLUTENOWE
Your shopping cart is empty
Log in
You do not have an account yet?
Create account

Language

  • Wersja językowa Polish Polish

Language

  • Wersja językowa Polish Polish
  1. Start
  2. Mieszanki chlebowe
  3. Mieszanka chlebowa - CHLEB ORKISZ CODZIENNY 30% - 0,75 kg + drożdże GRATIS
  • Mieszanka chlebowa - CHLEB ORKISZ CODZIENNY 30% - 0,75 kg + drożdże GRATIS

Mieszanka chlebowa - CHLEB ORKISZ CODZIENNY 30% - 0,75 kg + drożdże GRATIS

  • Manufacturer: BogutynMłyn
  • Availability: Exists Exists
     (49994 pcs.)

  • Price history
    The lowest price 30 days before the change: 9.76 zł gross
  • 10.25 zł
  • pcs.
  • Payments Paypal, Payment in cash, Payment via bank transfer, PayU, Pobranie, Paynow mBank (BLIK, przelewy, karty, Google Pay, Apple Pay), Przelewy24
  • Blik Fast Blik payments.

The product is shipped within 24 hours.

We complete the order within 24 hours.

You can return the product within 14 days.

Mieszanka chlebowa - chleb ORKISZ CODZIENNY (30%)
 
Znakomita mieszanka chlebowa, z której wychodzi pyszny chleb orkiszowy.

 

Składniki :

mąka orkiszowa pełnoziarnista (30%), mąka pszenna, mąka żytnia, suchy zakwas, sól himalajska różowa oraz osobno zapakowane drożdże

Sposób użycia w automacie :

Do automatu wsypujemy 0,75kg mieszanki, dodajemy 0,45l wody (450ml, temp. ok 30 C) oraz drożdże suche 3g i uruchamiamy na programie podstawowym (ok 3 h)

 

Sposób użycia sposobem ręcznym (w piekarniku) :

Do miski wsypujemy 0,75kg mieszanki, wlewamy 0,48l (480ml) letniej wody (temp. ok 30 C) , dodajemy 22g drożdży świeżych lub 3g drożdży instant. Wyrabiamy ciasto robotem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 8minut na szybszych obrotach (ciasto można wyrobić ręcznie). Po wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta przekładamy je do wysmarowanej olejem formy wymiarach ok. 25/11/7cm lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C. Dobrze jest umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne). Po ok. 5 minutach od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie. Piec ok. 50-60min.

 

Wartość odżywcza w 100g:

wartość energetyczna - 1438kJ/339kcal

tłuszcz - 1,81g

 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,39g

węglowodany - 68,27g

 - w tym cukry - 2,13g

błonnik - 4,88g

białko - 10,06g

sól - 1,13g

 

Przechowywanie:

W zamkniętym, suchym, chłodnym pomieszczeniu

 

Z 0,75kg mieszanki otrzymujemy chleb o wadze ok.1,2kg.

(Do naszych mieszanek dołączamy drożdże GRATIS w ilości odpowiedniej do wykonania chleba)

 

 

 

 

UWAGA ! W naszych mieszankach sól kuchenną zamieniliśmy na różową sól himalajską bogatą w 84 minerały.

Orkisz jest prastarą odmianą pszenicy. Obecnie obserwujemy powrót
orkiszu do naszej diety. Dodatek mąki orkiszowej do ciasta poprawia
smak i aromat chleba. Codzienne spożywanie chleba z orkiszem poprawia
samopoczucie i korzystnie wpływa na zdrowie.

ZALETY :

- prostota wytwarzania i długa świeżość chleba

- doskonała alternatywa żywieniowa dla osób cierpiących na choroby cywilizacyjne

OPIS :

Mieszanka piekarska pozwalająca na szybkie otrzymanie chleba orkiszowego.

Skład : mąka orkiszowa (30%), mąka pszenna, sól, mąka żytnia, suchy zakwas


Producent : Bogutynmłyn

Data ważności : 6 mcy

 

Sposób użycia w automacie :

wsypujemy do automatu 0.75 kg mieszanki, dodajemy 0.45
l wody (450 ml, temp. ok 30 C) oraz drożdźe suche 3 g i uruchamiamy na programie podstawowym (ok 3 h)

 

Sposób użycia w piekarniku :

do miski wsypujemy 750 g mieszanki, wlewamy 0,48 l letniej wody, dodajemy 22 g drożdży świeżych lub 3 g drożdzy instant. Wyrabiamy
ciasto mikserem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 8
minut na szybszych obrotach (ciasto można wyrobić ręcznie). Po
wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym
miejscu na ok. 20 minut. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta
przekładamy je do wysmarowanej olejem formy wymiarach ok. 25/11/7cm
lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60
minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do
piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C. Dobrze jest
umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne). Po ok. 5
minutach od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie.

Z mieszanki otrzymujemy chleb ok. 1.2 kg

(Do naszych mieszanek dołączamy drożdże GRATIS w ilości odpowiedniej do wykonania chleba)

użyta mąka orkiszowa w mieszance to odmiana orkiszu ÖKO-10® SPELT /T. aestivum L. em.
Thell. ssp. spelta (L.) Thell.

 

ÖKO-10®

 

Historia uprawy orkiszu ÖKO-10®
/T. aestivum L. em. Thell. ssp. spelta (L.) Thell./ jest bardzo długa
ale podczas ostatnich 70-80 lat nie była wykorzystywana przez
rolników. Nasiona pozostały tylko w roślinnych bankach
genów.

 

 


Odmiana ÖKO-10®
wychodowana została z wyselekcjowanego materiału pochodzącego z
banku genów. Hodowle rozpoczęto w roku 1995 a oficjalnie
zarejstrowana została w roku 1998.

Product safety information Manufacturer information

  • Recommended
  • Product Questions

Ask a question about the product. Our team will be happy to provide a detailed answer to your inquiry.


Join our club.
Join our club and receive interesting information, promotions and discounts.
Order
Terms and Conditions Shipping Payments Privacy policy
Information
About Company Contact
Contact
Social media
Facebook Facebook Facebook Youtube Youtube Youtube Allegro Allegro Allegro Newsletter Newsletter Newsletter
Powered by SOTESHOP
Cookies settings
Strictly necessary cookies
These cookies are necessary for the website to function and cannot be turned off. They are used, for example, to maintain the contents of the user's basket. You can set your browser to block these cookies, but then the website will not function properly. These cookies make it possible to identify e.g. logged in persons.

Always active
Analytical cookies
These cookies allow us to count visits and traffic sources. Thanks to these files, it is known which pages are more popular and how the website visitors navigate. All information these cookies collect is anonymous.

Advertising cookies
Advertising cookies may be used through our site by our advertising partners. They are used to build a profile of your interests based on information about the pages you are viewing, which includes the unique identification of your browser and end device. If you do not allow these cookies, you will still see basic ads in your browser that are not based on your interests.

Our website uses Google services such as Google Analytics and Google Ads. To learn more about how Google uses data from our website, please review Google's privacy policy and terms.

Sending advertising-related data
I agree to send data related to advertising to Google.

Google personalized ads
I agree to the use of personalized ads. These ads are tailored to specific user preferences, behaviors, and characteristics. Google collects data on user activities online, such as searches, visited websites, clicks, and online purchases, to better understand their interests and preferences.