Produkt wysyłamy w ciągu 24h.
Zamówienie realizujemy w ciągu 24 godzin.
Możesz zwrócić produkt w ciągu 14 dni.
Mieszanka chlebowa bez mąki – chleb KETO (wysokobiałkowy, niskowęglowodanowy)
Wyjątkowa kompozycja wysokowartościowego białka, szlachetnych tłuszczy roślinnych z różnorodnych nasion oraz migdałów, soli mineralnych oraz witamin. Dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białek, chleb wytworzony z tej mieszanki doskonale zaspokaja uczucie głodu. Wysoka zawartość błonnika bambusowego i owsianego wpływa na prawidłową przemianę materii, dobre trawienie oraz obniżenie poziomu cholesterolu LDL. Jest powoli przyswajany przez organizm nie podnosząc poziomu cukru we krwi. Nie powoduje wzrostu łaknienia i na wiele godzin daje uczucie sytości. Polecany dla osób z nadwagą na diecie ketogenicznej lub Low Carb (niskowęglowodanowej) oraz diabetyków. Chleb o strukturze zwartej, bardzo sycący.
Składniki:
białko pszenne, mielone migdały prażone, błonnik bambusowy, ziarno słonecznika, siemię lniane brązowe i złote, otręby owsiane, nasiona babki płesznik, naturalny suchy zakwas (z pszenicy), sól różowa himalajska + osobno załączone drożdże 4g
Sposób przygotowania chleba w automacie:
Wlewamy do foremki automatu 0,3 l wody (300 ml, temp. ok. 30 st. C), 1 łyżkę oleju lub masła (10g), wbijamy 1 jajko (50g) i wsypujemy 360 g mieszanki oraz drożdże suche 4 g. Uruchamiamy automat na programie 1h30min – rozczynianie ciasta. Po 30min. wyjmujemy mieszadełka z foremki automatu. Ośki mieszadeł można posmarować tłuszczem. Formujemy łopatką lub dłonią ciasto na kształt wałka lub kuli i pozostawiamy w foremce automatu do zakończenia programu. Następnie włączamy automat na program 1h – pieczenie. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce.
Sposób przygotowania chleba ręcznie:
do miski wsypujemy 360g mieszanki, wlewamy 0,3 l wody (300g, temp. ok 30º C) , dodajemy 4 g drożdży instant i jedno jajko (50g). Wyrabiamy ciasto ręcznie lub przy pomocy robota do zagniatania ciasta przez ok. 20 min, pod koniec wyrabiania dodając 1 łyżkę oleju lub masła (10g). Następnie przekładamy ciasto do natłuszczonej (lub wyłożonej papierem) formy (21x12cm) i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 60 min). Po wyrośnięciu wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. ok 180º C. Dobrze jest wytworzyć w piekarniku parę wodną przez ok. 5 min. Piec ok 50-60 min. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce.
Z porcji 360g mieszanki otrzymujemy chleb o wadze 720 g.
Wartość odżywcza w 100 g suchej mieszanki:
Wartość energetyczna 1784 kJ / 427 kcal
Tłuszcz 19 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,7 g
Węglowodany 15 g
w tym cukry 1,3 g
Białko 41 g
Sól 1,4 g
Błonnik 16 g
Wartość odżywcza w 100 g upieczonego chleba (z jajkiem, olejem i drożdżami):
Wartość energetyczna 985 kJ / 236 kcal
Tłuszcz 11 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,8 g
Węglowodany 7,8 g
w tym cukry 0,7 g
Białko 21 g
Sól 0,7 g
Błonnik 8 g
Przechowywanie:
W zamkniętym, suchym, chłodnym pomieszczeniu
Informacje o bezpieczeństwie produktu Informacje o producencie