Produkt wysyłamy w ciągu 24h.
Zamówienie realizujemy w ciągu 24 godzin.
Możesz zwrócić produkt w ciągu 14 dni.
Chleb pełnoziarnisty z PSZENICY PUR PUR
Chleb pełnoziarnisty z pszenicy purpur uprawianej tylko w Nowej Zelandii (Australia i Oceania) w klimacie oceanicznym jest wyjątkowy w swoim składzie, smaku i oddziaływaniu na ludzki organizm. Ziarna pszenicy posiadają purpurowy kolor, który widoczny jest również w chlebie nadając mu charakterystyczny purpurowy
ton. Kolor pszenicy spowodowany jest antocyjanami zawartymi w okrywie owocowo-nasiennej ziarna. To właśnie antocyjany chronią w naturalny sposób ludzkie komórki. Działają przeciwutleniająco przez co neutralizują wolne rodniki, które to powodują starzenie się ludzkich komórek.
Chleb purpurat jest chlebem pełnoziarnistym a więc wszystkie wartościowe składniki jak np. błonniki balastowe oraz antocyjany, zawarte są również w chlebie. Chleb purpurat wyróżnia się soczystym miękiszem i długotrwałą świeżością. Smak pszenicy purpur podkreślony jest przez dodanie ziaren soi, dyni, orzechów
włoskich oraz mąki orkiszowej.
Składniki :
mąka z pełnego przemiału pszenicy „Pur Pur”, mąka żytnia z pełnego przemiału, łamane ziarna soi, pestki dyni, fermentowana mąka żytnia, nasiona słonecznika, płatki ziemniaczane, orzechy włoskie, cukier, sól, stabilizator - guma guar
(wyciąg z nasion drzewa rosnącego w Indiach i Pakistanie)
Sposób przygotowania w automacie:
Wlewamy do foremki automatu 0,47 l wody (470 ml; temp. 30° C). Wsypujemy 0,5kg mieszanki purpurat. Dodajemy 15g drożdży świeżych lub 2 g drożdży instant. Uruchamiamy automat na programie 1h30min- rozczynianie ciasta. Po zakończeniu tego programu włączamy automat na programie 1h- pieczenie. Wyjmujemy gotowy chleb z foremki automatu.
Sposób przygotowania ręczny do pieczenia w piekarniku:
Do miski wsypujemy 0,5kg mieszanki purpurat. Wlewamy 0,47 l (470 ml) wody o temp. ok. 30° C. Dodajemy 15g drożdży świeżych lub 2g drożdży instant. Wyrabiamy ciasto mikserem 8-10min. na wolnych obrotach (ciasto można wyrabiać ręcznie łopatką), temperatura ciasta 27-28° C. Odstawiamy ciasto (przykryte) na 30 min. w ciepłe miejsce (temp. 27-30° C). Przekładamy ciasto do podłużnej foremki, ciasto ma dość luźną konsystencję. Odstawiamy pod przykryciem jeszcze na ok. 30-40 min. (temp. 27-30°C). Piekarnik nagrzewamy do temp. 210° C (z termoobiegiem 180°C), dobrze jest przed włożeniem foremek z ciastem wytworzyć w piekarniku parę wstawiając naczynie (żaroodporne) z wodą. Wkładamy foremkę z ciastem do piekarnika w połowie wysokości. Po ok. 5min. wyjmujemy naczynie z gorącą wodą.. Czas pieczenia ok. 45-50 min. przy stopniowo obniżanej temp. do 150° C.
Wartość odżywcza w 100g:
wartość energetyczna - 1434kJ/340,8kcal
tłuszcz - 7,1g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,1g
węglowodany - 44,5g
- w tym cukry - 3,8g
błonnik - 11,6g
białko - 18,4g
sól - 2,2g
Przechowywanie:
W zamkniętym, suchym, chłodnym pomieszczeniu
Z 0,5kg mieszanki otrzymujemy chleb o wadze ok.0,9kg
(Do naszych mieszanek dołączamy drożdże GRATIS w ilości odpowiedniej do wykonania chleba)
Informacje o bezpieczeństwie produktu Informacje o producencie