Produkt wysyłamy w ciągu 24h.
Zamówienie realizujemy w ciągu 24 godzin.
Możesz zwrócić produkt w ciągu 14 dni.
Mieszanka na domowe bułki wrocławskie
Znakomita mieszanka z naturalnych składników do wypieku pysznych bułek pszennych.
Składniki :
mąka pszenna jasna, sól różowa himalajska, cukier trzcinowy oraz osobno zapakowane drożdże (9g)
Do przygotowania bułek dodatkowo potrzebujesz:
- 255g mleka
- 225g wody
- 45g miękkiego masła
Sposób przygotowania:
do miski wlej ciepłą wodę i mleko (temp. 30-35 st. C), wsyp 9g drożdży i wymieszaj. Następnie dodaj masło, 750g mieszanki na bułki i wyrabiaj przez kilka minut (można użyć robota – końcówka z hakiem). Miskę z ciastem przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce (temp. 25-30 st. C).
Po tym czasie ciasto chwilę ugniatamy, wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę, dzielimy na 12 części i z każdej z nich formujemy kulę. Następnie każdą bułkę należy spłaszczyć ręką, obsypać mąką i kopystką zrobić podłużne nacięcie. Tak przygotowane bułki przekładamy na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (temp. 25-30 st. C) do ostatecznego wyrośnięcia na ok. 40-60 min.
Pieczemy w rozgrzanym do temp. 200 st. C piekarniku przez 20-25 min. Po upieczeniu bułki studzimy na kratce.
Wartość odżywcza w 100g mieszanki:
Wartość energetyczna 1415 kJ / 333 kcal
Tłuszcz 1,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g
Węglowodany 71 g
w tym cukry 2,4 g
Białko 9,7 g
Sól 1,7 g
Błonnik 0 g
Przechowywanie:
W zamkniętym, suchym, chłodnym pomieszczeniu
Z 0,75kg mieszanki otrzymujemy 12 bułek.
Zobacz, co możesz dodać do naszej mieszanki, by Twoje codzienne domowe wypieki stały się naprawdę wyjątkowe i niepowtarzalne:
Informacje o bezpieczeństwie produktu Informacje o producencie