The product is shipped within 24 hours.
We complete the order within 24 hours.
You can return the product within 14 days.
Mieszanka chlebowa - chleb ORKISZ KOPERKOWY Z KIEŁKAMI GRYKI
Idealne połączenie smaku i struktury - pyszny koperkowy smak i chrupiące kiełki gryki!
Orkisz jest prastarą odmianą pszenicy. Obecnie obserwujemy powrót orkiszu do naszej diety. Dodatek mąki orkiszowej do ciasta poprawia smak i aromat chleba. Codzienne spożywanie chleba z orkiszem polepsza samopoczucie i korzystnie wpływa na zdrowie.
OPIS: Mieszanka piekarska pozwalająca na szybkie otrzymanie chleba orkiszowego o niepowtarzalnym smaku i przedłużonym okresie świeżości konsumpcyjnej.
SKŁAD: mąka orkiszowa ekologiczna pełnoziarnista 30% , mąka pszenna, mąka żytnia, kiełki gryki suszone BIO, koperek suszony, suchy zakwas, sól różowa himalajska
Sposób użycia w automacie: wsypujemy do automatu 0,5 kg mieszanki dodajemy 0,3 l wody (300 ml, temp. Ok. 30 °C) oraz drożdże suche 2 g, uruchamiamy piekarnik na programie podstawowym (ok. 3 h).
Sposób użycia w piekarniku: do miski wsypujemy 500 g mieszanki, wlewamy 320 ml letniej wody, dodajemy 15 g drożdży świeżych lub 2 g drożdży instant. Wyrabiamy ciasto mikserem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie 8 minut na szybszych obrotach (ciasto można wyrabiać ręcznie). Po wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu na ok. 20 min. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta przekładamy je do wysmarowanej olejem formy o wymiarach ok. 25/11/7 cm lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temp. 210 °C. Dobrze jest umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne). Po ok. 5 min. Od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie.
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt zawiera alergen: gluten. Może zawierać alergeny: orzeszki
ziemne i inne orzechy, gorczycę, seler, sezam, soję, jajka.