The product is shipped within 24 hours.
We complete the order within 24 hours.
You can return the product within 14 days.
Mieszanka chlebowa - chleb ORKISZ SAN MARCO
Mieszanka chlebowa, z której upieczesz delikatne pieczywo orkiszowo-kukurydziane o naturalnym kukurydzianym smaku i aromacie. Receptura na to pieczywo przywieziona została przez Turków w XVI wieku do Wenecji i przetrwała do dzisiaj.
Składniki :
mąka orkiszowa jasna (40%), mąka pszenna, mąka kukurydziana, mąka z pszenicy durum, suchy zakwas, sól himalajska różowa oraz osobno zapakowane drożdże
Sposób użycia w automacie :
Do automatu wsypujemy 0,5 kg mieszanki, dodajemy 0.3l wody (300 ml, temp. ok 30 C) oraz drożdże suche 2g i uruchamiamy na programie podstawowym (ok 3 h)
Sposób użycia sposobem ręcznym (w piekarniku) :
Do miski wsypujemy 0,5kg mieszanki, wlewamy 0,30-0,32l letniej wody ( temp. ok 30 C), dodajemy 15g drożdży świeżych lub 2g drożdży instant. Wyrabiamy ciasto robotem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 8minut na szybszych obrotach (ciasto można wyrobić ręcznie). Po wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu na ok. 30 minut. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta przekładamy je do wysmarowanej olejem formy wymiarach ok. 25/11/7cm lub dwóch mniejszych - ciasto ma dość luźną konsystencję - i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C. Dobrze jest umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne). Po ok. 5 minutach od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie. Piec ok. 45-50min, stopniowo obniżając temperaturę do 150 stopni C.
Wartość odżywcza w 100g:
wartość energetyczna - 1462kJ/345kcal
tłuszcz - 1,76g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,33g
węglowodany - 68,98g
- w tym cukry - 2,27g
błonnik - 3,87g
białko - 11,34g
sól - 1,48g
Przechowywanie:
W zamkniętym, suchym, chłodnym pomieszczeniu
Z 0,5kg mieszanki otrzymujemy chleb o wadze ok.0,8kg.
(Do naszych mieszanek dołączamy drożdże GRATIS w ilości odpowiedniej do wykonania chleba)