The product is shipped within 24 hours.
We complete the order within 24 hours.
You can return the product within 14 days.
Zakwas żytni chlebowy ŻYWY - porcja do wykonania chleba z 500 g mąki lub mieszanki chlebowej
Być posiadaczem dobrego zakwasu, z którego powstanie pyszny chleb to dziś prawdziwa sztuka. Dlatego wychodzimy Wam naprzeciw i chcemy podzielić się z Wami naszym ŻYWYM ZŁOTEM, czyli ŻYWYM zakwasem żytnim chlebowym. Warto wspomnieć, że zaczątek zakwasu, który oferujemy do sprzedaży ma już ponad 40 lat! Przy jego pomocy powstał już nie jeden bochenek chleba. Zakwas jest starannie dokarmiany i kontrolowany przez samego właściciela młyna. Powstaje poprzez wymieszanie mąki żytniej z wodą, które pod wpływem czasu i odpowiedniej temperatury ulegają fermentacji. W wyniku zachodzącego procesu namnażają się jakże cenne dla zdrowia bakterie kwasu mlekowego. Zapobiegają one między innymi degradacji witamin oraz zwiększają wchłanianie substancji odżywczych. Ponadto pozwalają na uzyskanie produktów o charakterze prozdrowotnym.
Chleb na zakwasie ma mnóstwo zalet. W trakcie procesu fermentacji wytwarza się kwas mlekowy, który aktywuje enzymy trawienne, przez co przyspiesza działanie naszego układu pokarmowego. Zapobiega zaparciom i stymuluje proces wydalania. Zakwas hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych, jednocześnie zapobiega rozwojowi nowotworu jelita grubego. Nie trzeba wspominać, że chleb na zakwasie to szereg witamin i składników mineralnych, które organizm lepiej przyswaja. Chleb na zakwasie jest w szczególności zalecany osobom zmagającym się z cukrzycą. Wykazano bowiem, że przy tej jednostce chorobowej chleb na zakwasie nie powoduje nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Warto wspomnieć również, że zastosowanie zakwasu chlebowego do wypieku chleba poprawi zarówno jego teksturę i aromat, a także przedłuży świeżość.
Dla Państwa wygody stworzyliśmy wygodną, jednorazową porcję zakwasu wystarczającą do wypieku jednego bochenka chleba.
Zawartość saszetki: 70g żywego zakwasu w formie uśpionej + 70g mąki żytniej do aktywacji zakwasu
Sposób przygotowania (aktywacji) zakwasu do wykonania chleba z 500 g mąki/mieszanki chlebowej:
- zawartość saszetki wysypać do miski (można dodać 0,5 łyżeczki cukru)
- dodać 70 g ciepłej wody (temp. ok. 25º C) i dokładnie rozmieszać
- przykryć ściereczką i pozostawić na 12 godz. w ciepłym miejscu (temp. ok. 25º C)
Po tym czasie otrzymujemy 210 g aktywnego zakwasu, gotowego do użycia przy rozczynianiu ciasta na chleb z porcji 500 g mąki lub mieszanki chlebowej (dalsze instrukcje wykonania chleba są na etykiecie mieszanki chlebowej).
Masa netto: 140g
(porcja do wykonania chleba z 500 g mąki lub mieszanki chlebowej)
Przechowywanie:
w lodówce do 7 dni, jeżeli powyżej – produkt należy zamrozić (rozmrozić przed planowanym użyciem w temp. pokojowej)