Produkt wysyłamy w ciągu 24h.
Zamówienie realizujemy w ciągu 24 godzin.
Możesz zwrócić produkt w ciągu 14 dni.
Mieszanka chlebowa – chleb GRYCZANY z bardzo niską zawartością glutenu
Mieszanka na smakowite pieczywo o bardzo niskiej zawartości glutenu (19,4 ppm) o właściwościach obniżających poziom cholesterolu, bogate w magnez, błonnik i kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6
Skład: skrobia pszenna, mąka i płatki gryczane (26%), skrobia, odtłuszczony proszek mleczny (mleko odtłuszczone, białka serwatkowe, maślanka(, siemię lniane, sól, błonnik roślinny, glukoza, nasiona chia, aromat naturalny, enzym
Sposób przygotowania chleba w automacie: wlewamy do formy automatu 0,5l wody (500g, temp. ok 30º C) oraz 1 łyżkę oleju, wsypujemy 4g drożdży instant lub 15g drożdży świeżych. Wsypujemy połowę mieszanki. Uruchamiamy automat na programie rozczynianie ciasta (ok 1h30min). W trakcie mieszania dodajemy stopniowo resztę mieszanki. Po zakończeniu cyklu mieszania wyjmujemy mieszadła i pozostawiamy do pierwszego wyrośnięcia. Po ok 40 minutach dobrze jest ponakłuwać ciasto łyżką lub widelcem w celu odgazowania. Pozostawiamy do drugiego wyrośnięcia na 40-60 minut. Uruchamiamy program pieczenie – wystarczy ok 50 minut. Wyjmujemy chleb z formy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Sposób przygotowania chleba ręcznie (w piekarniku): do miski wsypujemy 500g mieszanki, wlewamy 0,5l wody (500g, temp. ok 30º C) i dodajemy 4g drożdży instant lub 15g drożdży świeżych. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub przy pomocy robota do zagniatania ciasta przez ok. 20 min i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 40 min). Następnie przekładamy ciasto do natłuszczonej formy i pozostawiamy do powtórnego wyrośnięcia (ok. 60 min). Po wyrośnięciu wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. ok 210º C. Dobrze jest wytworzyć w piekarniku parę wodną wkładając naczynie z wodą (żaroodporne) na ok. 5 min. Piec ok 40-50 min
Informacje o bezpieczeństwie produktu Informacje o producencie