• Home
  • Mąka orkiszowa
  • Mąka pszenna
  • Mąka specjalistyczna
  • Mąka żytnia
  • Mieszanki chlebowe
  • Dodatki piekarnicze
  • BEZGLUTENOWE
Twój koszyk jest pusty
Zaloguj
Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto

Język

  • Wersja językowa Angielska Angielska

Język

  • Wersja językowa Angielska Angielska
  1. Start
  2. Mieszanki chlebowe
  3. Mieszanka chlebowa - CHLEB ORKISZ CODZIENNY 30% - 0,75 kg + drożdże GRATIS
  • Mieszanka chlebowa - CHLEB ORKISZ CODZIENNY 30% - 0,75 kg + drożdże GRATIS

Mieszanka chlebowa - CHLEB ORKISZ CODZIENNY 30% - 0,75 kg + drożdże GRATIS

  • Producent: BogutynMłyn
  • Dostępność: Jest Jest
     (49994 szt.)

  • Historia ceny
    Najniższa cena 30 dni przed zmianą: 9,76 zł brutto
  • Czas realizacji: 24h
  • 10,25 zł
  • szt.
  • Płatności Paypal, Płatność gotówką, Płatność przelewem, PayU, Pobranie, Paynow mBank (BLIK, przelewy, karty, Google Pay, Apple Pay), Przelewy24
  • Blik Szybkie płatności Blik.

Produkt wysyłamy w ciągu 24h.

Zamówienie realizujemy w ciągu 24 godzin.

Możesz zwrócić produkt w ciągu 14 dni.

Mieszanka chlebowa - chleb ORKISZ CODZIENNY (30%)
 
Znakomita mieszanka chlebowa, z której wychodzi pyszny chleb orkiszowy.

 

Składniki :

mąka orkiszowa pełnoziarnista (30%), mąka pszenna, mąka żytnia, suchy zakwas, sól himalajska różowa oraz osobno zapakowane drożdże

Sposób użycia w automacie :

Do automatu wsypujemy 0,75kg mieszanki, dodajemy 0,45l wody (450ml, temp. ok 30 C) oraz drożdże suche 3g i uruchamiamy na programie podstawowym (ok 3 h)

 

Sposób użycia sposobem ręcznym (w piekarniku) :

Do miski wsypujemy 0,75kg mieszanki, wlewamy 0,48l (480ml) letniej wody (temp. ok 30 C) , dodajemy 22g drożdży świeżych lub 3g drożdży instant. Wyrabiamy ciasto robotem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 8minut na szybszych obrotach (ciasto można wyrobić ręcznie). Po wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta przekładamy je do wysmarowanej olejem formy wymiarach ok. 25/11/7cm lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C. Dobrze jest umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne). Po ok. 5 minutach od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie. Piec ok. 50-60min.

 

Wartość odżywcza w 100g:

wartość energetyczna - 1438kJ/339kcal

tłuszcz - 1,81g

 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,39g

węglowodany - 68,27g

 - w tym cukry - 2,13g

błonnik - 4,88g

białko - 10,06g

sól - 1,13g

 

Przechowywanie:

W zamkniętym, suchym, chłodnym pomieszczeniu

 

Z 0,75kg mieszanki otrzymujemy chleb o wadze ok.1,2kg.

(Do naszych mieszanek dołączamy drożdże GRATIS w ilości odpowiedniej do wykonania chleba)

 

 

 

 

UWAGA ! W naszych mieszankach sól kuchenną zamieniliśmy na różową sól himalajską bogatą w 84 minerały.

Orkisz jest prastarą odmianą pszenicy. Obecnie obserwujemy powrót
orkiszu do naszej diety. Dodatek mąki orkiszowej do ciasta poprawia
smak i aromat chleba. Codzienne spożywanie chleba z orkiszem poprawia
samopoczucie i korzystnie wpływa na zdrowie.

ZALETY :

- prostota wytwarzania i długa świeżość chleba

- doskonała alternatywa żywieniowa dla osób cierpiących na choroby cywilizacyjne

OPIS :

Mieszanka piekarska pozwalająca na szybkie otrzymanie chleba orkiszowego.

Skład : mąka orkiszowa (30%), mąka pszenna, sól, mąka żytnia, suchy zakwas


Producent : Bogutynmłyn

Data ważności : 6 mcy

 

Sposób użycia w automacie :

wsypujemy do automatu 0.75 kg mieszanki, dodajemy 0.45
l wody (450 ml, temp. ok 30 C) oraz drożdźe suche 3 g i uruchamiamy na programie podstawowym (ok 3 h)

 

Sposób użycia w piekarniku :

do miski wsypujemy 750 g mieszanki, wlewamy 0,48 l letniej wody, dodajemy 22 g drożdży świeżych lub 3 g drożdzy instant. Wyrabiamy
ciasto mikserem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 8
minut na szybszych obrotach (ciasto można wyrobić ręcznie). Po
wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym
miejscu na ok. 20 minut. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta
przekładamy je do wysmarowanej olejem formy wymiarach ok. 25/11/7cm
lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60
minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do
piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C. Dobrze jest
umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne). Po ok. 5
minutach od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie.

Z mieszanki otrzymujemy chleb ok. 1.2 kg

(Do naszych mieszanek dołączamy drożdże GRATIS w ilości odpowiedniej do wykonania chleba)

użyta mąka orkiszowa w mieszance to odmiana orkiszu ÖKO-10® SPELT /T. aestivum L. em.
Thell. ssp. spelta (L.) Thell.

 

ÖKO-10®

 

Historia uprawy orkiszu ÖKO-10®
/T. aestivum L. em. Thell. ssp. spelta (L.) Thell./ jest bardzo długa
ale podczas ostatnich 70-80 lat nie była wykorzystywana przez
rolników. Nasiona pozostały tylko w roślinnych bankach
genów.

 

 


Odmiana ÖKO-10®
wychodowana została z wyselekcjowanego materiału pochodzącego z
banku genów. Hodowle rozpoczęto w roku 1995 a oficjalnie
zarejstrowana została w roku 1998.

Informacje o bezpieczeństwie produktu Informacje o producencie

  • Polecane produkty
  • Pytania do produktu

Zadaj pytanie dotyczące produktu. Nasz zespół z przyjemnością udzieli szczegółowej odpowiedzi na zapytanie.


Dołącz do naszego klubu.
Dołącz do naszego klubu i otrzymuj ciekawe informacje, promocje i rabaty.
Zamówienie
Regulamin Koszty i sposoby dostawy Sposoby płatności Polityka prywatności
Informacje
O firmie Kontakt
Kontakt
Social media
Facebook Facebook Facebook Youtube Youtube Youtube Allegro Allegro Allegro Newsletter Newsletter Newsletter
Sklep internetowy SOTE
Ustawienia cookies
Niezbędne pliki cookie
Te pliki cookie są niezbędne do działania strony i nie można ich wyłączyć. Służą na przykład do utrzymania zawartości koszyka użytkownika. Możesz ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała te pliki cookie, ale wtedy strona nie będzie działała poprawnie. Te pliki cookie pozwalają na identyfikację np. osób zalogowanych.

Zawsze aktywne
Analityczne pliki cookie
Te pliki cookie pozwalają liczyć wizyty i źródła ruchu. Dzięki tym plikom wiadomo, które strony są bardziej popularne i w jaki sposób poruszają się odwiedzający stronę. Wszystkie informacje gromadzone przez te pliki cookie są anonimowe.

Reklamowe pliki cookie
Reklamowe pliki cookie mogą być wykorzystywane za pośrednictwem naszej strony przez naszych partnerów reklamowych. Służą do budowania profilu Twoich zainteresowań na podstawie informacji o stronach, które przeglądasz, co obejmuje unikalną identyfikację Twojej przeglądarki i urządzenia końcowego. Jeśli nie zezwolisz na te pliki cookie, nadal będziesz widzieć w przeglądarce podstawowe reklamy, które nie są oparte na Twoich zainteresowaniach.

Nasza strona korzysta z usług Google, takich jak Google Analytics i Google Ads. Aby dowiedzieć się więcej o tym, jak Google wykorzystuje dane z naszej strony, zapoznaj się z polityką prywatności i warunkami Google.

Wysyłanie danych związanych z reklamami
Zgadzam się na wysyłanie danych związanych z reklamami do Google.

Reklamy spersonalizowane Google
Zgadzam się na używanie reklam spersonalizowanych. Reklamy te są dostosowywane do konkretnych preferencji, zachowań i cech użytkownika. Google zbiera dane na temat aktywności użytkownika w internecie, takie jak wyszukiwania, przeglądane strony internetowe, kliknięcia i zakupy online, aby lepiej zrozumieć jego zainteresowania i preferencje.