Produkt wysyłamy w ciągu 24h.
Zamówienie realizujemy w ciągu 24 godzin.
Możesz zwrócić produkt w ciągu 14 dni.
Mieszanka chlebowa - chleb orkisz ŻURAWINA
Orkisz jest prastarą odmianą pszenicy. Obecnie obserwujemy powrót orkiszu do naszej diety. Codzienne spożywanie chleba z orkiszem polepsza samopoczucie i korzystnie wpływa na zdrowie.
OPIS: Mieszanka piekarska pozwalająca na szybkie i proste otrzymanie chleba orkiszowego o niepowtarzalnym smaku i naturalnie długim okresem świeżości konsumpcyjnej. Doskonała alternatywa żywieniowa dla osób cierpiących na choroby cywilizacyjne.
SKŁAD: mąka orkiszowa ekologiczna całoziarnowa (30%) , mąka pszenna, mąka żytnia, żurawina słodzona cukrem trzcinowym, suchy zakwas, sól himalajska
Sposób użycia w automacie: wlewamy do foremki automatu 0,525 l. wody (525g temp. Ok. 30o C), wsypujemy 0,75 kg mieszanki oraz drożdże instant 3g i uruchamiamy automat na programie 3h 18 min.
Sposób użycia przy wyrabianiu ręcznym: do miski wsypujemy 750 g mieszanki, wlewamy 555 ml letniej wody, dodajemy 23 g drożdży świeżych lub 3 g drożdży instant. Wyrabiamy ciasto ręcznie ok. 20 min. lub robotem do ciasta przez 3 min. na wolnych obrotach a następnie przez 8 min. na szybszych. Po wymieszaniu pozostawiamy ciasto do pierwszego rośnięcia pod przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu na ok. 20 min. Następnie przekładamy z miski do foremek tak aby zapełniło je do połowy i czekamy ok. 60 min. (temp. ok. 30oC) aż wyrośnie (podwoi swoją objętość). Wkładamy foremki do rozgrzanego piekarnika ok. 210oC i pieczemy ok. 45 min.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna 1437 kJ / 339 kcal
Tłuszcz 1,74 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,36 g
Węglowodany 68,1 g
w tym cukry 8,51 g
Białko 10,3 g
Sól 1,01 g
Błonnik 4,87 g
Informacje o bezpieczeństwie produktu Informacje o producencie